Levande historia på stadsrundturen

Levande historia på stadsrundturen

Jakobstadsnejdens guider rekommenderar

Vem var prosten Aspegren? När och varför grundades Skolparken? Vad är Jakobstads äldsta hus? Vad hände i Malmska gården innan det blev museum? Hur många byggnader och platser finns det i Jakobstadsnejden som hör ihop med Runeberg? Det här och många andra intressanta saker får du veta om du deltar i stadsrundturen som Jakobstadsnejdens guider ordnar.
 
Jakobstadsregionens historia väcks till liv och nutiden öppnar sig på de guidade stadsrundturer som Jakobstadsnejdens guider rf. ordnar. De auktoriserade guiderna och reseledarna som verkar i den snart 50-åriga föreningen presenterar just de mål som är intressanta för er grupp. Bland de färdigplanerade helheterna finns säkert också alternativ som är lämpliga för er.
 
Stadsrundturerna kan göras till fots, då kommer detaljerna i parkerna och trädgårdarna. En överblick av staden får man snabbt med gruppens egen buss. De guidade rundturerna kan boka genom Jakobstads turistbyrå.

Guiderna Gun Snellman och Ulla Grönvall-Streng rekommenderar gärna platser som har med naturen och regionens historia att göra: ”För den som tycker om vacker natur och är uppskattar naturens lugn passar Fäboda. Att åka med båt till Mässkär och ströva längs med öns naturstigar är också en fin upplevelse”.

Som ett tredje alternativ nämner Snellman Gamla hamn, med gamla sina båtskjul och sin koppling till skeppsbyggande och sjöfartshistoria, som känns väldigt levande i närheten till stranden. I stan finns det förstås också ett utmärkt utbud av konstutställningar, konserter, museer, parker och skärgård.”

Ulla Grönvall-Streng håller med. ”I Jakobstadsregionen skulle jag speciellt lyfta fram närheten till havet och småstadsidyllen.” ”Den starka småföretagskulturen och industritraditionerna syns i området”, konstaterar hon. Andra favoriter för guiderna är Aspegrens trädgård och prästgård, samt stadens jugendbyggnader och historierna som hör ihop med dem.